Hvorfor er 750 ml standardstørrelsen for vinflasker?

Når vi går ind i en butik for at købe en flaske vin, tænker vi måske ikke over det, men næsten alle vinflasker er 750 ml. Det er interessant, da andre mål som 500 ml (en halv liter) eller 1 000 ml (1 liter) kunne have været standarden. Men nej, den mest almindelige størrelse på vinflasker er 750 ml.

En forklaring med en smule historie

Dette har en forklaring baseret på historie, der går tilbage til det 19. århundrede. Det viser sig, at dengang var de vigtigste købere af fransk vin (den mest populære) engelske kunder. Men som bekendt bruger englænderne forskellige metriske enheder til næsten alt (afstand, kapacitet, vægt...). I England brugte man især den "imperiale gallon" som en volumenenhed. 1 imperial gallon svarede omtrent til 4,54 liter.

Når de transporterede vin fra Bordeaux, brugte de tønder på 50 gallon, dvs. 225 liter. Og for at dele denne mængde vin op i flasker fandt man ud af, at man kunne fylde præcis 300 750 ml flasker. Formålet var at forenkle regnskaberne: 1 tønde = 300 flasker (75 cl.). Dette gjorde det meget lettere at beregne priser, flasker, tønder ...

Andre (forkerte) teorier

Det er muligt at finde andre teorier, der forklarer, hvorfor vinflasker er 750 ml. De siger måske, at det er fordi det er lettere at transportere, fordi vinen er bedre bevaret i flasker af denne størrelse, fordi det gennemsnitlige forbrug i et måltid er en flaske? men nej. Den virkelige forklaring ligger i denne beslutning om at lette beregningen af tønder og flasker.

Det forklarer også, hvorfor kasser med vin normalt indeholder 6 eller 12 flasker. De er multipla af 300, som var det antal flasker, der kunne fyldes i en tønde. Det var således lettere at opdele vinen i 50 kasser med 6 flasker eller 25 kasser med 12 flasker.

Vi håber, at du kunne lide denne artikel, og hvis du er fan af (god) vin, så glem ikke at tage et kig på vores vinrelaterede produkter: