Hvem opfandt kuglepennen?

Kuglepennen er en skrivegenstand, der er blevet et uundværligt element i vores dagligdag. Tro det eller ej, men den kuglepen, som vi kender den i dag, er en relativ ny opfindelse. Har du nogensinde spekuleret på, hvem der opfandt kuglepennen, og hvordan den har udviklet sig gennem historien? Her er alt, hvad du har brug for at vide.

Biroen som den oprindeligt blev kaldt er også kendt som "kuglepennen", og blev opfundet i 1938 af den ungarske journalist László Bíró. Bíró var træt af at bruge fyldepenne, som havde en tendens til at plette papiret og tørre hurtigt ud. Han besluttede derfor at opfinde et skriveredskab, der brugte tørt blæk og ikke skulle fyldes op igen og igen.

Bíró og hans bror George, som var kemiker, eksperimenterede med forskellige typer blæk og materialer, indtil de fandt frem til den perfekte formel. Nøglen var at bruge et tyktflydende blæk, som tørrede hurtigt ved kontakt med luft og ikke smurte papiret. Desuden skabte de en kugleformet spids, der gjorde det muligt for blækket at flyde jævnt og ubesværet på papiret.

Den første kuglepen, som Bíró og hans bror skabte, blev kaldt "Birome", efter deres efternavn, og den blev hurtigt en succes. I 1940 erhvervede det amerikanske firma Eberhard Faber patentet på pennen og begyndte at masseproducere den under navnet "BIC", som vi kender den i dag.

I årenes løb har biros udviklet sig med hensyn til design, materialer og teknologi. I dag findes der kuglepenne med forskellige farver, tykkelser og typer blæk. Der findes også kuglepenne med optrækkelige mekanismer, laserpointere eller digitale kuglepenne, som gør det muligt at skrive på en touchscreen. Der findes endda personlige kuglepenne, hvor et hvilket som helst logo, tekst eller design kan indgraveres eller trykkes på blækhuset.