Derfor fejrer vi Valentinsdag den 14 februar

Valentinsdag, også kendt som de elskedes helligdag, fejres hver 14. februar i mange dele af verden. Dagen er forbundet med kærlighed og romantik og er en dag, hvor mange par udveksler gaver, kort eller romantiske detaljer for at vise deres kærlighed til hinanden. Men hvorfor fejrer man Valentinsdag den 14. februar, og hvem er Sankt Valentin?

Historien om Valentinsdag går helt tilbage til romertiden, hvor guden Valentinus' fest blev fejret den 15. februar under en festival. Denne festival var forbundet med frugtbarhed og kærlighed, og det menes at deltagerne deltog i et lotteri for at finde en partner under festivalen. Med tiden udviklede denne tradition sig og blev forbundet med kristendommen, især med Sankt Valentin, som var en kristen helgen, der levede i det 3. århundrede.

Den hellige Valentinus var en præst, der levede i Romerriget under kejser Claudius II's regeringstid. Selv om der er forskellige historier og legender om ham, er den mest kendte, at Sankt Valentinus hjalp kristne med at flygte fra romerske fængsler og forfølgelse. Valentinus siges også at have helbredt de syge og prædiket kærlighed og tilgivelse.

I det 5. århundrede erklærede pave Gelasius I den 14. februar for Sankt Valentins dag og begyndte at fejre denne helgen som de elskendes skytshelgen. Fra da af blev Valentinsdag en dato, hvor par udvekslede kærlighedsbeskeder og gaver for at vise deres hengivenhed.

Chokolade er en klassisk gave til Valentinsdag

Med tiden spredte Valentinsdag sig over hele verden og blev en vigtig dato og begivenhed for mange mennesker. I nogle lande fejres Valentinsdag på samme måde som Sankthans i Danmark, med fyrværkeri og udendørs festligheder. I andre lande, som f.eks. i USA, fejres Valentinsdag med udveksling af kort, gaver, blomster og chokolade.

Der findes et væld af gaveideer til Valentinsdag, men en mulighed, der vinder stadig mere popularitet år efter år, er personlige gaver. I modsætning til en almindelig gave, som f.eks. en æske chokolade eller en buket blomster, er en personlig gave trykt eller graveret med navnet på de to forelskede turtelduer. Eller deres årsdag. Der kan endda være et billede af de to sammen, uanset om de er kærester, forlovede eller gift. Nogle af de mest populære personlige Valentinsdagsgaver er gaver i form af et hjerte: puder, nøgleringe eller endda krus med et hjerteformet håndtag. Derudover kan enhver gave være romantisk, hvis den indeholder et foto af det elskende par: flasker, tæpper, dagbøger, dørmåtter ... der er hundredvis af muligheder.